ГІПЕРТЕКСТУАЛЬНІСТЬ ГАЗЕТНОГО ТЕКСТУ: СЕМАНТИЧНИЙ І СТРУКТУРНО-КОМПОЗИЦІЙНИЙ РІВНІ - ЛАЗАРЕНКО, С. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Стаття присвячена дослідженню особливостей реалізації гіпертекстуальності на семантичному та структурно- композиційному рівнях газетного тексту. Виокремлено основні ознаки гіпертекстуальності, а саме: нелінійність організації; вертикальна та горизонтальна зв’язність між елементами; різноманітність семантико-структурних зв’язків; авторська непередбачуваність установлення зв’язків між компонентами та відкритість для постійного поповнення; можливість комп’ютерної репрезентації. Запропоновано кваліфікувати гіпертекст як нелінійно організовану, відкриту для поповнення сукупність семантично і / або структурно взаємопов’язаних текстів, що перебувають у різноманітних взаємовідношеннях, які реципієнт встановлює самостійно в довільно обраній послідовності. Проаналізовано реалізацію гіпертекстуальності на семантичному та структурно-композиційному рівні. Зокрема, встановлено, що на семантичному рівні газетного тексту гіпертекстуальність може бути реалізована ідейною та тематичною зв’язністю, остання ж має такі підвиди: суб’єктна, об’єктна, антетематична та надтематична зв’язність, Залежно від розташування текстів відносно один до іншого зв’язність може бути безпосередньою та опосередкованою: ланцюгова зв’язність і радіальна зв’язність. З’ясовано, що на структурно-композиційному рівні газетного тексту репрезентантами його гіпертекстуальності найчастіше є єдність оформлення міжфразної зв’язності, тотожність композиції, схожість семантико-синтаксичної структури заголовків. При цьому відзначено вторинність гіпертекстуальності на структурно-композиційному рівні порівняно з гіпертекстуальністю на семантичному рівні, оскільки перша лише сигналізує про можливі міжтекстові зв’язки, натомість друга активізує когнітивну діяльність реципієнта на пошук і встановлення текстової парадигми.