ПРОСТОРОВІ ОБРАЗИ В РОМАНІ ЕЛЕАНОР ПОРТЕР “THE SUNBRIDGE GIRLS AT SIX STAR RANCH” - ПІТЕРСЬКА, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
Стаття присвячена комплексному дослідженню просторових образів у романі Е. Портер «The Sunbridge Girls at Six Star Ranch». У роботі розглянуто поняття «топос», «локус» у контексті сучасного наукового дискурсу, актуалізовано проблему визначення форм і засобів текстової організації художнього простору, модель якого в літературному творі залежить від історико-культурних обставин, естетичних переконань, що вплинули на формування індивідуальної авторської манери. Автором статті виявлено та прокоментовано специфіку просторових образів із застосуванням здобутків біографічного методу й елементів герменевтичного підходу до аналізу тексту; визначено структуру та смислову єдність художнього простору в тексті роману; проаналізовано засоби реалізації авторських інтенцій. На основі дослідження визначено, що модель художнього простору в романі Е. Портер побудована як сукупність описів природних ландшафтів, міст США на території Нової Англії та штату Техас. Визначено концепт «вода» як один з ключових у дослідженому тексті, розкрито його культурно-історичне, ідейне навантаження, смислову роль, композиційну значущість. Проаналізовано топоси міст, прерії, місцеві локуси, що відіграють визначну роль у сюжетній архітектоніці роману. Доведено, що лексико-семантичний вимір таких міст, як Сан-Антоніо, Новий Орлеан створено за допомогою топографічних локусів (фортеця Аламо, собор Сан-Фернандо, Латинський і Французький квартали). Наведено приклади географічних назв (топоніми, гідроніми), що маркують часопростір та сюжет роману, рушійною силою якого є мотив подорожі. У дослідженні зазначено, що топос міста в художньому тексті є носієм сакральної свідомості, органічно поєднує сучасне та минуле, ідентифікує ментальність; локуси міста створюють вербальні картини культурного життя з усіма його протиріччями, на тлі яких відбувається духовне зростання героїв твору.