СУЧАСНІ СТРАТЕГІЇ ПЕРЕКЛАДУ АНГЛОМОВНОГО ЮРИДИЧНОГО ДИСКУРСУ - ГРОМОВЕНКО, В. В.; ОДІНЦОВА, О. О.; СОЛОГУБ, Л. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Переклад фахової лексики становить основу наукового перекладу, важливого засобу міжкультурної комунікації, і постійно привертає увагу дослідників. Особливо це стосується лексичних та термінологічних одиниць юридичної галузі, які за останнє десятиліття представлено великою кількістю лексикографічних видань, досліджень та публікацій. Від перекладача як посередника міжкультурної комунікації залежить її успіх. Безперечно, сучасні стратегії перекладу англомовного юридичного дискурсу – дуже відповідальне завдання для перекладача, яке потребує високого ступеня володіння ним обома мовами, багатогранного сприйняття мовної картини світу, а також відмінних знань тієї галузі науки, якої власне стосується переклад. Адже попри розширення міжнародних культурних й юридичних зв’язків у світі, використання сучасних засобів комунікації, на кшталт, світової мережі Інтернет, і пов’язане з цим взаємозбагачення різних мов і культур, перекладач повинен рахуватися з тим, що кожна мова – унікальна і розвивається самостійно. Їй притаманні власні мовні реалії, у ній закріплені власні культурно- історичні реалії, а також з’являються нові реалії та поняття, які ще не мають еквівалентів на момент перекладу їх на інші мови. Саме тому перекладач і виступає в ролі міжмовного посередника, який допомагає реципієнтам отримати необхідну для них інформацію, і в той же час, укорінює нові термінологічні лексичні одиниці у словниковому складі своєї рідної мови. Актуальність теми зумовила зростаючий інтерес сучасної лінгвістичної науки щодо вивчення концептуальних мовних явищ англомовного юридичного дискурсу, сприяла виявленню та систематизації засобів його мовної репрезентації. Аналізуючи приклади англомовного юридичного дискурсу, охарактеризовано універсальні закономірності та специфічні розбіжності.