ПАРАДИГМА ЖІНОЧОСТІ У КУЛІНАРНИХ КНИГАХ ХХ СТОЛІТТЯ: ЛІНГВОСОЦІАЛЬНЕ ДЗЕРКАЛО - МАРЧИШИНА, А. А.; МІТРОУСОВА, Т. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті розглянуто вияви фемінної гендерної ідентичності у текстах кулінарних книг минулого століття, виданих англійською, російською та українською мовами. Окреслено проблематику тогочасних гендерних досліджень, у яких ролі жінки як суб’єкта соціокультурного життя спільноти відведено особливе місце. Жіночі студії упродовж аналізованого періоду перебували під впливом другої хвилі фемінізму, яка мала на меті вивільнити жінку з обмеженого простору домогосподарства й дати їй можливість увійти в суспільне життя на рівних з чоловіком правах. Сфера кулінарії опинилася осторонь цих прогресивних рухів та слугувала зразком патріархального сприйняття жінки в гендерно-статевій ієрархії. Описано традиційне змістове наповнення, структурні елементи й лінгвальні особливості текстів кулінарних книг. Фемінна маркованість аналізованого текстового матеріалу омовлена відповідними номінативними й дескриптивними одиницями. Парадигма жіночості розглянута в таких аспектах, як адресованість, номінація фемінної гендерної ідентичності, жіночі функції відповідно до текстової прагматичної настанови. Встановлено соціальну, культурну, стереотипну підпорядкованість жінки як особи певної статі від усталених приписів та традиційної моралі. Вказано на ігнорування особистісних уподобань, хисту, бажання жінки та відсутність альтернативи стосовно виконання роботи на кухні. Жінка представлена як залежна гендерована представниця соціально-біологічного виду, яка за природною статевою ознакою зобов’язана виконувати функції забезпечення продуктами, приготування їжі та сервірування столу в своїй сім’ї та суспільстві загалом. Досліджені тексти, з незначними відмінностями, демонструють схожість у ставленні до жінки та її суспільного образу.