ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТЕРМІНОЛОГІЧНОГО ПОЛЯ КУЛЬТУРА В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ (НА МАТЕРІАЛІ БРИТАНСЬКОГО ФОРУМУ «INTELLIGENCE SQUARED») - ШЕЛУДЧЕНКО, С. Б.; БРАТАШ, К. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У статті йдеться про особливості формування термінологічних полів, зокрема проаналізовано особливості термінологічного поля КУЛЬТУРА. Окреслено лінгвістичні тенденції щодо способів визначення таких понять, як «термін», «терміносистема» та «термінологія». Залучено матеріали британського форуму Intelligence Squared та різноманітні лексикографічні джерела. Проаналізовано класифікації термінів. Доведено приналежність термінологічного поля КУЛЬТУРА до контексту, де будь-який термін набуває певності та однозначності, а за його межами втрачає специфіку. Прослідковано становлення англомовної термінології через призму культурної ідентичності. Уточнено визначення термінологічного поля КУЛЬТУРА за допомогою аналізу дефініцій тлумачних словників та проведено аналіз центральної семи. Виведено ядерно-периферійну структуру термінологічного поля. Наведено приклади використання термінів. Визначено основні тематичні групи в рамках термінологічного поля КУЛЬТУРА, висвітлено їх аспекти. Вивчено багатогранність терміну «культура» та його градацію й еволюційні зміни в історичному аспекті. Структуровано термінологічне поле КУЛЬТУРА на основі британського форуму Intelligence Squared. Проаналізовано 207 термінологічних одиниць та проілюстровано особливості вживання цих одиниць в матеріалах на форумі. Установлено шість центральних сем, частотність яких визнано варіативною. Специфіковано термінологічне поле КУЛЬТУРА як поле з домінуючим семантичним компонентом у термінології. Окреслено закономірності основних термінологічних словосполучень. Проаналізовано та проілюстровано субстантивні, ад’єктивні та дієслівні терміни, що репрезентують термінологічне поле КУЛЬТУРА; встановлено їх відсоткову частку. Доведено превалювання іменників як частини мови для подальшого творення термінів; акцентовано на їх пануванні над дієсловами та прикметниками.