АКТУАЛІЗАЦІЙНІ КАТЕГОРІЙНІ ЗНАЧЕННЯ У ТЕКСТІ - МІРЧЕНКО, М. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У статті розглянуто актуалізаційні категорійні значення тексту, зокрема комунікативно орієнтовані категорії, що належать до зовнішньо синтаксичної сфери речення і найчастіше актуалізують речення в структурі тексту. Текст аналізуємо як мовну одиницю, мовленнєвою реалізацією якої виступає дискурс. Оскільки інформативність тексту є однією з його важливих категорійних домінант, в роботі виділено й детально проаналізовано такі основні текстові категорії: інформативність, когезія (значення), континуум (логічна послідовність, темпоральний чи просторовий взаємозв’язок окремих частин), членованість, автосемантія окремих частин (уривків) тексту, ретроспекція (віднесення до попередньої змістово-фактуальної інформації, проспекція (віднесення до наступної змістово-фактуальної інформації, модальність (суб’єктивно-оцінний характер думки, інтеграція (об’єднання складників в єдине ціле за відносної нейтралізації автосемантичності), завершеність (вичерпне вираження замислу автора), актуалізація (комунікативна та естетична вартість). Зокрема, визначено, що модальність як текстова категорія є візитівкою тексту. Тому модальність вказує на інтегрований мовцем стосунок змісту речення до дійсності, пов’язаний із витлумаченням повідомлюваного як реального, потенційного або ірреального. Невід’ємною текстовою величиною є інтеграція, оскільки забезпечує послідовне осмислення тексту від його розгортання до завершення. Особливо детально проаналізовано текстові категорії актуалізації, що реалізується у функціонуванні надфразових єдностей, котрі утворені з декількох змістовно послідовних речень, як простих, так і складних, і розкривають якусь частину тексту – мікротему. Визначено, що особливу актуалізовану семантику в надфразових єдностях несуть повторювальні об’єктні компоненти чи звертання або риторично-питальні речення. Окремо розглянуті приклади, де важлива роль у побудові надфразової єдності належить порядку слів і речень, паралелізмової побудови окремих речень, ритмомелодійним засобам.