ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОЕКТНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ У ПРОЦЕС ЗМІШЕНОГО НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В ПЕДАГОГІЧНОМУ ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - БЛЯШЕВСЬКА, А. В.; ФЕДОРЕЦЬ, М. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Сьогодні українське суспільство вимагає, щоб фахівець Нової української школи був готовий якісно викону- вати свої професійні функції та повноцінно брати участь у всіх сферах життя. У цій статті висвітлено актуальні питання організації змішаного освітнього середовища в умовах пандемії у закладі вищої освіти України, а саме формування загальних та професійних компетенцій учителів початкових класів відповідно до нормативних актів: закону України "Про освіту", професійного стандарту для професій "Початкова школа шкільний учитель у закладі загальної середньої освіти "," Вчитель початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста) ". Представлений аналіз впровадження проектної технології в освтній процес педагогічного коледжу як ефективного засобу особис- того та соціального розвитку студентів під час занять з різних дисциплін, самостійної роботи студентів, а також під час пробної та переддипломної практики. У статті подано огляд впровадження проектної технології в процес змішаного навчання іноземної мови для досягнення основних цілей вивчення мови майбутніми вчителями, що передбачає ефективне спілкування в усній та письмовій формах, використання мови як засобу міжкультурної комунікації, здатність використовувати мову як інструмент культурного діалогу в сучасному світі. Автори обґрунтовують дидактичний потенціал інтерактивних методів навчання, зокрема проектної технології, як складової системи формування комунікативної компетентнос- ті у процесі вивчення англійської мови. Проведено аналіз та узагальнення досвіду викладачів іноземних мов у Луцькому педагогічному коледжі, беру- чи за приклад процес організації навчального процесу, що реалізує міждисциплінарний довгостроковий прак- тико-орієнтований проект "Ліна Костенко. Поетеса над епохою", до якого залучені студенти – майбутні вчителі початкових класів з додатковою кваліфікацією «Вчитель англійської мови в початковій школі». У цій статті дове- дено ефективність проектної технології в системі формування загальної та професійної компетентностей, а також комунікативної компетентності студентів педагогічних ЗВО України.