СИСТЕМА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ВОЛОШЕНКО, М. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті розглянуто систему професійної підготовки соціальних працівників у закладі вищої освіти, виділено її складові компоненти, надано їхні змістовні характеристики. Особливу увагу приділено своєрідності реалізації цієї системи на практиці роботи Інституту гуманітарних наук Державного університету «Одеська політехніка», яка свідчить про наявність цілої низки труднощів в освітньому процесі у здобувачів. Наведено мету системи професійної підготовки соціального працівника, а саме розвиток його особистості, якій властива певна сукупність інтеграційних характеристик. Перелічено напрямки реалізації цієї системи професійної підготовки соціальних працівників на практиці. Схарактеризовано компоненти змісту програм навчальних курсів, що реалізуються в процесі підготовки соціальних працівників. Реалізація професійної підготовки студентів пов’язана із застосуванням різноманітних технологій, вибір яких ґрунтується на цілях навчання та розвитку, підготовленості студентів до сприйняття нового навчального матеріалу, а також на аналізі психолого-педагогічних умов. Узагальнено, що однією з найважливіших умов, що сприяють підвищенню якості освітнього процесу, є готовність педагогічного колективу до реалізації педагогічної системи професійної підготовки соціальних працівників. Підкреслено, що організація системи соціально-педагогічної підтримки здобувачів має містити у своєму складі комплексну програму вирішення зазначених проблем. Визначено, що стандартизація змісту освіти необхідна задля створення єдиного педагогічного простору, завдяки якому буде забезпечено єдиний рівень відповідної освіти у різних типах освітніх закладів. Отже, основним принципом визначення технології професійної підготовки соціального працівника є системний підхід до цього процесу.