ПЕРЕВАГИ СПІЛЬНОГО ОНЛАЙН НАВЧАННЯ (УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК ІНОЗЕМНА) - ЛЕЩЕНКО T. О.; ЖОВНІР M. М.; ШЕВЧЕНКО O. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У розвідці зауважено про активне використання новітніх інформаційних і комунікаційних технологій, а також всесвітньої мережі Інтернет. Така ситуація зумовила появу нових способів, методів і педагогічних технологій, здатних употужнити сучасну освітню парадигму. Указано на переваги педагогічної інноватики в порівнянні з тра- диційними методами подачі навчальної інформації. У полі зору авторок пропонованої статті – спільне онлайн- навчання здобувачів медичної освіти. Статтю присвячено проблемі доцільності впровадження педагогічної інно- ватики, зокрема детальному аналізу групової роботи здобувачів освіти у форматі онлайн, розвиткові навичок навчатися в команді під час вивчення української мови як іноземної іноземними здобувачами освіти, які опано- вують медичний фах. Було встановлено, що веборієнтовані освітні ресурси забезпечують безперешкодний обмін навчальною інформацією – повідомленнями, файлами, завданнями тощо. Авторами дефіновано термін спільне онлайн-навчання, аргументовано доцільність і результативність його використання під час вивчення української мови як іноземної. У праці проаналізовано специфіку впровадження й систематичного застосування спільного онлайн-навчання як інноваційного методу навчання мові іноземних здобувачів медичної освіти. Представлено й проаналізовано один із можливих і дієвих способів впровадження спільного навчання – комп’ютерні й вебін- струменти, сучасні стратегії спільного навчання. У статті спільне онлайн-навчання подано як ефективну альтерна- тиву / доповнення традиційному авдиторному шляху здобуття знань, умінь і мовних навичок. Крім цього, авторка- ми вирізнено й описано переваги спільного онлайн-навчання, зокрема зауважено про розвиток уміння працювати в команді, вибудовувати шкалу власних досягнень і розвитку, розвивати комунікативні й соціальні компетенції. Приділено увагу мотиваційній компоненті.