САМОСТІЙНА РОБОТА З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ НА ПЛАТФОРМІ MOODLE - КОСТЮК, С. С.; ШАЛАЦЬКА, Г. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Важливим чинником ефективної діяльності сучасного фахівця є успішне оволодіння не лише знаннями необхідними для майбутньої професії, а й розвиток навичок самовдосконалення та саморозвитку, вміння швидко переорієнтуватися у змінах, щоб відповідати вітчизняним та світовим стандартам. Актуальність дослідження визначається тим, що заклади вищої освіти в умовах зростаючих вимог до підготовки майбутніх спеціалістів мають за необхідне залучати дієві засоби та методи навчання задля формування професійної компетентності майбутніх фахівців. Метою статті є аналіз існуючого досвіду в організації самостійної роботи студентів під час вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням та способів її вдосконалення за допомогою використання освітньої платформи Moodle. Розвиток уміння самостійно здобувати знання (здійснювати пошук, аналізувати, вибирати головне), знайомитися з актуальною інформацією з автентичних відео та текстів, аргументувати власну думку використовуючи вивчені лексичні одиниці, обговорювати певні професійні теми, підвищує зацікавленість студентів, а відтак і сприяють професійному розвиткові. Установлено, що впровадження діяльнісного, компетентнісного та комунікативного підходів сприятиме досягненню поставленої мети. Підтверджено продуктивність таких методів навчання, як: навчальної дискусії, проектів, інтерактивні, упровадження яких сприяє формуванню навичок роботи з інформацією, покращує стратегії спілкування, вміння висловлювати власну точку зору. Задля кращого засвоєння матеріали курсу було укладено у відповідності до принципів системності та послідовності. Використання платформи Moodle сприяє посиленню мотивації та покращує рівень володіння мовою завдяки розвиткові усіх видів мовленнєвої діяльності оскільки тематика юнітів безпосередньо пов’язана з їх професійною діяльністю, а ситуації для обговорення наближені до реальних.