ІНТЕГРАТИВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ПІДГОТОВКИ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДО РОБОТИ З ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ ТА ЧЛЕНАМИ ЇХ СІМЕЙ - ЗАХАРІНА, Т. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті розглядаються особливості професійної підготовки соціальних працівників до роботи з військовослужбовцями та членами їх сімей. Здійснено аналіз провідних наукових досліджень з області військової соціології та реінтеграції військовослужбовців; визначено основні сфери взаємодії соціальних працівників з військовослужбовцями; окреслено основні вимоги до професійної підготовки фахівців та особистісні характеристики. Особливу увагу зосереджено на аналізі інтегрованої моделі професійної підготовки соціальних працівників для роботи із військовослужбовцями, ветеранами та їх сім’ями. Визначено основні етапи формування мотиваційної, когнітивної та ціннісної сфер майбутніх фахівців. Мета статті полягає у визначенні інтегративних тенденцій підготовки соціальних працівників до роботи в напрямку реабілітації та реінтеграції військовослужбовців та членів їх сімей. Для досягнення поставленої мети було визначено ряд завдань: теоретично дослідити та узагальнити провідний науковий досвід щодо особливостей соціальної роботи з військовослужбовцями та членами їх сімей; визначити основні вимоги до особистості соціального працівника та його професійної підготовки у розрізі соціальної роботи з військовослужбовцями та їх сім’ями; запропонувати напрямки удосконалення професійної підготовки соціальних працівників з питань воєнної соціології та соціальної роботи із військовослужбовцями та їх сім’ями в межах процесу реінтеграції. Дослідження було проведено з використанням методів теоретичного, емпіричного дослідження та загальних методів наукового дослідження. У висновках узагальнено основні напрямки реінтеграційної діяльності, що здійснюють працівники соціальної сфери, та вимоги до фахової професійної підготовки соціальних працівників. Новизна дослідження полягає у плануванні моделі підготовки соціальних працівників для роботи з військовослужбовцями та їх сім’ями з урахуванням інтегративних тенденцій діяльності.