РЕЗУЛЬТАТИ КОНСТАТУВАЛЬНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ З РОЗВИТКУ АСЕРТИВНОСТІ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ - НЕЧЕРДА, В. Б. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У запропонованому дослідженні визначено, що розвиток асертивності учнів є одним із пріоритетних завдань сучасного закладу загальної середньої освіти. Авторкою наголошено, що питання розвитку асертивності потребують нового осмислення з огляду на умови воєнного стану, поширення у сучасному світі булінгу, тиску і маніпуляцій та жорсткі вимоги сучасного ринку праці. В центрі уваги дослідниці рефлексія сучасних вітчизняних і зарубіжних психолого-педагогічних джерел з проблеми асертивності та мета, методи, завдання і результати констатувального експерименту. В роботі зазначено, що рівні сформованості асертивності учнів старших класів з’ясовано за допомогою анкетування (методика «Оцінка рівня сформованості навичок життєво успішної особистості»), здійсненого на ресурсі Google Forms. Дослідженням охоплено 308 старшокласників із 6 регіонів України – Київської, Сумської, Черкаської, Харківської, Дніпропетровської і Тернопільської областей та м. Києва. У статті висвітлено та проаналізовано результати опитування, згідно з якими для значної частини учнів старших класів – 44,3% характерний низький рівень сформованості асертивності, 40,1% учнів мають середній рівень і 15,6% – високий. Відповідно до здобутих емпіричних даних окреслено проблемні сфери у розвитку асертивності учнів старших класів та обґрунтовано опорні позиції методики розвитку асертивності у закладах загальної середньої освіти, а саме: націленість на формування лідерських якостей і організаторських здібностей учнів, виховання їх упевненості в собі, цілеспрямованості, відповідальності і наполегливості, підвищення мотивації учнів до гідного й аргументованого захисту своїх прав та позитивної самореалізації, спонукання учнів до проявів асертивної поведінки як оптимального варіанту конструктивних соціальних взаємин. Авторкою також уточнено зміст базового поняття дослідження «асертивність учня старших класів».