СПОРТИВНІ ІГРИ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - МИТЧИК, О. П.; ТАРАСЮК, В. Й.; ЧИЖ, А. Г.; КОНСТАНКЕВИЧ, В. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті розглядаються аспекти належної організації процесу фізичного виховання у закладах вищої освіти України, яка здатна подолати негативні тенденції у стані здоров’я і фізичної підготовленості студентської молоді. Відмічено, що навчальні заняття ігровими видами спорту є дуже ефективними для впровадження їх у процес фізичного виховання студентів закладів вищої освіти, які мають різний фізичний стан й підготовку. В освітніх установах спортивні та рухливі ігри застосовуються переважно в рамках навчальних та рекреаційних занять з метою розвитку фізичних якостей, формування рухових умінь і навичок, активного відпочинку. Різноманітність видів спорту дозволяє кожному студенту розкрити свій внутрішній потенціал. Зазначається, що при досягненні певних результатів, студент відчуває сенс відвідування занять з фізичного виховання. Під час систематичних занять улюбленим видом спортивних ігор у студентів формуються такі важливі якості, як швидкість, спритність, координація рухів, увага, реакція, мислення. Такі студенти мають досить високу активність, в них виробляється певний режим дня, підвищується впевненість у поведінці, спостерігається розвиток «престижних установок» та високий життєвий тонус. Вони більш комунікабельні, менше бояться критики, виражають готовність до співробітництва, тому що спостерігається більш високий рівень нервово-емоційної стійкості й витримка, серед них більше наполегливих та рішучих людей, що є лідерами в колективі. Визначено, шляхом анкетування, види спорту, якими хотіли б займатися студенти коледжу. Провідне місце займають спортивні ігри. Найпопулярнішими серед юнаків залишається футбол, волейбол, бадмінтон, флорбол, а дівчата обирають настільний теніс, волейбол, бадмінтон. Подальшого вивчення та дослідження потребує раціональне співвідношення засобів різних спортивних ігор для оптимізації фізичного виховання у закладах вищої освіти та підготовки майбутніх фахівців з фізичної культури.