ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У ПЕДАГОГІЦІ: ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ У ВИЩІЙ ОСВІТІ - ГОЛУБ T. P.; КОВАЛЕНКО O. O.; ЖИГЖИТОВА L. M.; КОТКОВЕЦЬ A. L. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Стаття досліджує трансформаційну роль штучного інтелекту (ШІ) у вивченні іноземної мови в контексті вищої освіти. У статті досліджується переосмислення традиційних методів навчання в зв’язку з появою та використанням можливостей штучного інтелекту, та запровадження інноваційних педагогічних інструментів. За допомогою поглибленому аналізу дослідження демонструються комунікативні можливості, завдяки яким штучний інтелект значно покращує динаміку взаємодії на заняттях під час комунікації іноземною мовою. Наразі мовні платформи, створені на основі штучного інтелекту, дозволяють персоналізувати навчання, враховуючи індивідуальні сильні сторони та культурне походження. Однак виникає занепокоєння щодо потенційного зникнення традиційної ролі педагога в разі широкого застосування штучного інтелекту у вищій освіті. Проте, щоб штучний інтелект покращив процес навчання, викладачі повинні володіти сучасними цифровими навичками та ефективно використовувати технології ШІ. Крім того, використання штучного інтелекту дозволяє персоналізувати навчальний досвід, пристосовуючи його до потреб, здібностей і навичок студентів, тим самим сприяючи мотивації оволодінню мовою. Здатність штучного інтелекту запропонувати миттєвий і точний зворотний зв’язок також є критичним фактором для прискорення процесу навчання та полегшення стресових ситуацій, пов’язаних із оцінюванням. Крім того, поява інтелектуальних мовних помічників є ключовим фактором розвитку освітньої галузі. Керовані штучним інтелектом мовні боти діють як віртуальні мовні партнери студентів, пропонуючи реалістичну практику розмови та оцінювання кваліфікації, що сприяє створенню сприятливого та безмежного навчального середовища. Визнаючи суттєві переваги штучного інтелекту в навчанні іноземним мовам, стаття завершується підтвердженням незамінної ролі викладачів як організаторів навчального процесу, стверджуючи, що успішна інтеграція штучного інтелекту в освітній процес, зокрема, в галузі вивчення іноземної мови, ґрунтується на його узгодженні з традиційними методами навчання під керівництвом досвідчених педагогів.