ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ У КОНТЕКСТІ СОЦІОКУЛЬТУРНОГО ПІДХОДУ - МАКСИМЧУК, Т. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті досліджено розвиток іншомовної лексичної компетенції студентів у рамках соціокультурного підходу. Він розглядає принципи та переваги використання соціокультурного підходу в мовній освіті та його наслідки для вдосконалення мовних навичок студентів. Стаття досліджує значення вивчення іноземної мови в контексті соціокультурних особливостей, роль взаємодії з культурою в процесі засвоєння лексичного матеріалу, а також методи та стратегії, спрямовані на активне використання мови в різних ситуаціях. Аналізуючи різні аспекти вивчення мови, включаючи засвоєння словникового запасу в культурному контексті, активне використання мови в різно- манітних соціокультурних умовах і розуміння культурних нюансів і етикету, стаття пропонує стратегії для покращення якості викладання мови та сприяння володінню мовою студентів у міжнародне середовище. Формування іншомовної лексичної компетентності студентів у контексті соціокультурного підходу – це процес, що враховує не лише мовні аспекти, але й соціокультурний контекст, в якому використовується мова. Соціокультурний підхід до навчання мови передбачає вивчення мови в контексті її використання в конкретній соціокультурній ситуації, враховуючи культурні особливості, традиції, норми поведінки та взаємодії людей. Це підходить особливо добре для формування іншомовної лексичної компетентності студентів, оскільки дозволяє їм не лише опановувати словниковий запас, але і розуміти відтінки значень слів, їхнє вживання та адекватно реагувати в конкретних мовних ситуаціях. Висновки, представлені в цій статті, пропонують ідеї, корисні для викладачів іноземної мови та дослідників, які цікавляться мовною педагогікою та міжкультурною комунікацією.