НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ РЕКТОРА: ЦІННІСНІ ВИМІРИ - СЕМЕНОГ, О. М.; КОЗЛОВА, О. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті закцентована увага на спробі «портретувати» окремі аспекти науково-педагогічної та управлінської діяльності очільника Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка Лянного Юрія Олеговича в проблемному полі вищої освіти та у вимірі професійного розвитку і саморозвитку особистості, зокрема, в таких напрямах Я-концепції ректора, як «людина «сродної» праці», «людина інноваційної культури», «людина патріотична». Джерельною базою слугують наукові праці доктора педагогічних наук, професора Юрія Лянного, виступи ректора на вчених радах, нарадах, трудових конференціях, зборах трудового колективу, в мас-медіа про управлінську, науково-педагогічну та громадську активність, публікації про дослідника-менеджера, безпосереднє спілкування з очільником педагогічного університету, досліджені з урахуванням узаємопов’язаних загальнонаукових та конкретно‐наукових методів: термінологічного аналізу, синтезу, систематизації, узагальнення, а також біографічного методу для уточнення фактів життєпису і творчих досягнень у двовекторній спрямованості розвитку педагогічної освіти (кінець ХХ– початок ХХІ ст.). У створенні науково-педагогічного портрета керівника-лідера враховано основні складники концепції педа- гогічної майстерності І. Зязюна: гуманістична спрямованість, професійна компетентність, педагогічні здібності, педагогічна техніка. Напрями Я-концепції «людина «сродної» праці», «людина інноваційної культури», «людина патріотична» схарактеризовано з урахуванням підходів: аксіологічного (для вивчення ціннісної основи, ціннісних орієнтирів особистості керівника закладу) та акмеологічного (для увиразнення шляхів саморозвитку особистості ). Науково-педагогічний портрет Юрія Лянного представлено як синтез портрета дослідника, який понад двад- цять років досліджує особливості підготовки фахівців з фізичної реабілітології, та очільника педагогічного університету. Окреслено чинники формування складників концепту «людина «сродної» праці» Я-концепції ректора: родина з її культом фізичної та розумової праці, порядності, скромності, вимогливості; школа з її авторитетом Учителя і практико орієнтованого знання, соціальне оточення; інститутська освіта – з вихованням спортивної та дослідницької культури; педагогічна й наукова діяльність асистента, аспіранта, доцента, професора; фахово- спортивне оточення; неперервна самоосвіта і саморозвиток. Досліджено чинники формування концепту «людина інноваційної культури» Я-концепції очільника кафедри фізичної реабілітації, декана, директора Навчально-наукового інституту фізичної культури, керівника наукової школи, ректора педагогічного університету. З’ясовано праксеологічні риси наукової школи професора Ю.Лянного з теорії і практики проблем здоров’я, фізичної реабілітації (фізичної терапії) та спеціальної освіти, яка втілює Стратегію розвитку університету (освіта – наука – регіон – соціальна діяльність) в реальні розробки. У роботі зазначається, що концепти «людина «сродної» праці», «людина інноваційної культури» Я-концепції ректора Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка Лянного Юрія Олеговича про- низує концепт «людина патріотична», що втілюється у вшануванні пам’яті Героїв російсько-української війни – вихованців Сумського педагогічного, збереженні освітньо-культурних традицій ректорського корпусу впродовж 1924–2024 рр., повазі до «макаренківської родини», морально-етичній домінанті місії педагогічного закладу вищої освіти – освіта і наука задля соціального та економічного розвитку Сумщини, України та ПЕРЕМОГИ.