СТАНОВЛЕННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОЇ ПОЛІТИКИ ЕВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - ЗАБІЯКА, І. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Стаття спрямована на визначення та характеристику політики Европейського Союзу в контексті професійної освіти. Окреслено сутність та концепцію освітньої політики ЕС у рамках специфіки формування загальних політик Європейського Союзу. У статті окреслено сутність та значення освітньої політики ЕС у розрізі специфіки процесу формування єдиної спільної політики европейського співтовариства. Розглянуто нормативно-правові засади забезпечення формування освітньої політики ЕС. Політика Европейського Союзу у галузі освіти обумовлює можливості европейського громадянина і впливає на перспективний вибір шляхів та засобів особистості при вирішенні проблеми майбутньої професії, навчання, професійного розвитку, мобільності тощо. Освітня політика Европейського Союзу – це комплексний внутрішньополітичний феномен, що відображає спільну мету – створити можливість для об’єднання зусиль 27 держав-членів для утворення та розбудови єдиного освітнього простору, а також взаємодії інститутів системи освіти на засадах принципу субсидіарності, який гарантує дієвість національних політик у галузі освіти. У статті розкрито взаємозв’язок між освітньою політикою національних держав і діями, які здійснюють інститути країн европейського співтовариства. Здійснено аналізу взаємозв’язку з конкретними проблемами і політичними ініціативами Европейського Союзу у галузі освіти і навчання, а також пов’язаних із соціально-економічними змінами та процесами европеїзації. У статті використовуються концепції европейських досліджень, а також поняття публічної політики та освітньої політики. Вивчення розвитку освітньої політики ЕС, розгляд її інституційної структури та ролі на сучасному етапі, визначення особливостей становлення та впровадження освітньої стратегії ЕС становить інтерес для вітчизняної науки в умовах державної стратегічної зорієнтованості на європейську спільноту, приближення до її економічних, освітніх та соціальних стандартів. Основним висновком даного дослідження є усвідомлення того, що ЕС має свою власну освітню політику, яка фокусується на соціально-політичних цілях і цінностях.