ІНТЕРАКТИВНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ В КОРПОРАТИВНІЙ ОСВІТІ ЗВО - БАНІТ, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті проаналізовано особливості упровадження традиційних та інноваційних технологій у корпоративній освіті ЗВО. Обґрунтовано ефективність поєднання пасивних, активних та інтерактивних методів навчання у корпоративній освіті ЗВО. З’ясовано, пасивні методи навчання доречно використовувати на підготовчому етапі навчання для самостійного опрацювання великих масивів теоретичного матеріалу. Активні методи навчання доцільно використовувати під час обговорення кейсів, аналізу проведеного дослідження, обміну думками. Доведено, що інтерактивні методи навчання вважаються інноваційними технологіями, тому що вони зорієнтовані на динамічні зміни в навчальній діяльності, ґрунтуються на розвитку мислення, творчих здібностей, соціально-адаптаційних можливостей особистості. Інтерактивні технології у корпоративній освіті ЗВО – це особлива форма організації освітнього процесу, що має на меті створення комфортних умов навчання, за яких кожний слухач відчуває свою успішність та інтелектуальну спроможність. Інтерактивні методи передбачають навчання у взаємодії, спрямоване на активізацію пізнавальної діяльності слухачів, що відбувається у формі діалогу (полілогу) між слухачами, слухачами і корпоративним андрагогом, міні-групами на засадах співробітництва та співтворчості.Завдяки ефективному поєднанню різних методів підвищується мотивація слухачів до навчання, відбувається усвідомлення ними своєї індивідуальності, зростає кількість слухачів, які свідомо засвоюють навчальний матеріал, шукають альтернативні шляхи вирішення проблеми, моделюють ситуації та прогнозують їх вирішення. Ефективне поєднання пасивних, активних та інтерактивних методів робить процес корпоративного навчання більш гнучким, персоналізованим та ефективним.