ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - КЛІШ, І. С.; ДЕНИСЕНКО, Н. Г.; МИТЧИК, О. П.; СЕВЕРІНА, Л. Є. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
В умовах реформування шкільної освітньої системи важлива роль належить професійності вчителя в цілому й зокрема вчителя фізичної культури. Успішність педагогічної діяльності сучасного вчителя залежить від здатності налагоджувати конструктивну професійну комунікацію та взаємодію зі всіма учасниками освітнього процесу.Звідси очевидною є актуальність проблеми формування комунікативної компетентності вчителя фізичної культури Нової української школи. У статті комунікативна компетентність розглядається як складова професійної компетентності майбутнього педагога та показник педагогічної майстерності.Метою статті є визначення особливостей формування професійної компетентності в майбутніх учителів фізичної культури Нової української школи. Методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення.Комунікативну компетентність потрактовано як здатність учителя фізичної культури ефективно використовувати вербальні та невербальні засоби спілкування для досягнення педагогічних цілей, організації навчально- виховного процесу, підтримки позитивного емоційного клімату й налагодження взаємодії з учнями, колегами та батьками. Акцентовано увагу на усвідомлене інтегративне розуміння здобувачами освіти понять «спілкування» та «комунікативність». Визначено особливості формування комунікативної компетентності а майбутніх учителів фізичної культури НУШ: врахування специфіки змісту та функцій навчальної дисципліни «фізична культура» в новій українській школі; системності та неперервності досліджуваного процесу. Проаналізовано роль пропедевтичної практики з професійної комунікації вчителя фізичної культури в закладах загальної середньої освіти, яка забезпечує єдність навчання та практичної підготовки здобувачів освіти. Подальшого дослідження потребує розробка методики та інструментарію діагностики сформованості комунікативної компетентності в майбутніх учителів фізичної культури НУШ.