МОДЕЛЮВАННЯ УРОКУ ГЕОГРАФІЇ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - ТКАЧУК, Н. М.; ОЗЮК, У. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Останні п’ять років стали серйозним викликом для освіти в Україні через пандемію та війну, які обмежили можливості шкіл забезпечувати здобувачам рівний доступ до якісної освіти. Дистанційне навчання стало основною формою навчання для багатьох учнів. Після повернення до очної форми елементи дистанційного навчання залишаються важливими і в умовах сьогодення.У статті розглянуто загальні засади використання дистанційних освітніх технологій у закладах загальної середньої освіти України. Зосереджено увагу на актуальності проблеми моделювання уроку географії в асинхронному та синхронному режимі.Сучасні технології створюють нові можливості для онлайн-освіти. Однак викладання географії онлайн вимагає особливого підходу, оскільки цей предмет потребує візуалізації даних й інтерактивності.Метою даного дослідження є аналіз наявних підходів до моделювання дистанційних уроків географії та представлення структурно-змістових моделей уроку у 6 класі для синхронного та асинхронного режиму.В статті охарактеризовано теоретичну модель дистанційного уроку, яка складається з наступних блоків: інструктивного, моніторингово-діагностичного, мотиваційного, інформаційного, комунікативно-консультаційного, узагальнюючого, контрольного та підсумкового. Ці блоки допомагають структурувати навчальний процес, підвищуючи його інтерактивність та ефективність. Як приклад моделі в асинхронному та синхронному режимі запропоновано структуру та зміст уроку для 6 класу за темою «Чому рухаються літосферні плити». Урок в асинхронному режимі побудований за допомогою конструктора інтернет-сервісу Liveworksheets; в синхронному використано такі онлайн-ресурси як Wordwall, MozaWeb, Zoom.Зроблено висновок, що адекватна організація дистанційного навчання з використанням технологій забезпечить якісне навчання і розвиток необхідних навичок учнів у нових умовах. Важливо стимулювати активність учнів через групову роботу, самостійний вибір задач і відкритість для обговорення, що сприятиме формуванню партнерських відносин між учителем і учнями, забезпечить досягнення результатів.