ИНТЕРАКТИВНИТЕ МЕТОДИ ЗА РАБОТА В ГРУПА В ОБУЧЕНИЕТО ПО «СЧЕТОВОДСТВО НА ПРЕДПРИЯТИЕТО» - ПЕНЕВА ЖЕЛЯЗКОВА, ЖИВКА (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Статията е посветена на обосноваване на потенциала на интерактивните методи на преподаване, по-специал- но групова работа, в обучението на бъдещи счетоводни специалисти. Задачи на статията станаха: да се уточни понятието интерактивни методи и да се характеризират тези видове, които ще се прилагат в изследването; да се разкрият възможностите им за приложение в обучението по счетоводство на предприятието. Особена актуал- ност придобива темата сега, когато широко разпространение имат информационните технологии в обучението. Те позволяват да се създават интерактивни обучаващи програми, оказващи допълнителна помощ на учениците при усвояване на учебните програми и при развитие на познавателните им дейности. Счетоводството се развива непрекъснато и намира все повече приложения. Всички предприятия, здравни заве- дения и всички останали институции са свързани с приложение на счетоводния апарат и счетоводни методи. Като се има предвид настоящото и бъдещото развитие на науката и техниката, то трудно може да се посочи област, в която счетоводството да няма пряко или косвено влияние, създадени са много счетоводни софтуери за улеснява- не на работата на оперативния счетоводител, спестяването на времето и разходите за труд, точност на резултатите. Но тези програми се управляват единствено от добре подготвени счетоводни къдри – нашите ученици. Резултатите от настоящето изследване показват, че груповата работа заема важно място в бъдещото развитие на икономическото образование. Прилагането му в днешни условия може да доведе до желания резултат, ако използването му е прецизно и добре премислено. Днес все повече се налага необходимостта от ефективен учебен процес, съобразен с новите тенденции в обра- зованието, при които всяко дете е в центъра на образователно-възпитателния процес със своята самобитност, специфична култура, етническа принадлежност и социален опит.