ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ ЧЕРЕЗ ДОСЛІДЖЕННЯ - КОЗІГОРА, М. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2020)
Стаття присвячена розумінню сутності технології навчання через дослідження та підготовки майбутніх учи- телів до її використання у практичній діяльності. Використання елементів цієї технології у початковій школі дає змогу учням долучатися до творчої діяльності, бути зацікавленим у діяльності. Багато педагогів вважають, що використання технології навчання через дослідження є необхідністю, оскільки вчитель має бути організатором, спостерігачем, дослідником колективу і кожної дитини окремо. Тому дуже важ- ливо щоб студенти ще в закладі освіти здобули навички дослідницької роботи. Аналізуючи етапи становлення і розвитку науково-дослідницької роботи можна сказати, що зародження від- бувалося зі створення наукових гуртків, які спочатку мали науковий, розважальний або політичний характер. Пізніше почали створюватися наукові кабінети, лабораторії, бібліотеки. Після університетської реформи для стимулювання науково-пізнавальної діяльності студентів організовувалися наукові товариства, метою яких було поглиблене вивчення різних аспектів науки. У сучасних закладах вищої освіти широко застосовується написання курсових, дипломних робіт, участь у кон- ференціях, круглих столах, конкурсах наукових робіт. Це все сприяє активізації творчого наукового потенціалу кож- ного студента. На прикладі студентського наукового товариства «Академія» Комунального закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради проаналізовано основні напрями роботи та підготовку студентів до реалізації технології навчання через дослідження у роботі з дітьми початкової школи. Відзначено, що з кожним роком збільшується кількість учасників, це свідчить про зацікавленість студентів і бажання вчитися. Визначено, що вчитель має сприяти розвитку дитячих здібностей, залучати до дослідницької роботи, не боя- тися експериментувати, створювати сприятливі умови для навчальної діяльності. Це можливе тоді, коли він сам вміє досліджувати та використовувати дану технологію у своїй практичній діяльності.