ЕСТЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ КОНЦЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - РОКОШ, В. Й.; П’ЯВКА, К. М.; П’ЯВКА, І. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті поданий матеріал щодо естетичного виховання студентської молоді сьогодення за допомогою концертної діяльності – музикою та мистецтвом. У статті висвітлюється специфіка концертної діяльності музикантів як показ- ника їхньої виконавської майстерності. Розглядаються аспекти виконавської майстерності музикантів, її структура. Реалізація виховного потенціалу музичного мистецтва як засобу естетичного виховання студентів закладів вищої освіти, педагогічного профілю зокрема, досить нечасто ставала об’єктом спеціальних наукових дослі- джень. Таким чином, питання естетичного розвитку майбутніх педагогів засобами музичного мистецтва відпові- даєпріоритетним напрямам розбудови вітчизняної системи вищої освіти. Однак у процесі розв’язання зазначеної проблеми виникає низка істотних суперечностей між: визнанням особистісної та соціальної цінності концерт- ної діяльності, покликаної забезпечити естетичний, духовно-моральний, інтелектуальний, емоційний, розвиток майбутніх педагогів та недостатньою задіяністюестетичного потенціалу такої діяльності в освітньому процесі; потужним світоглядно-виховним потенціалом музичного мистецтва і зусиллям псевдокультурної та антигуман- ної мистецької продукції у засобах масової інформації, що спричиняють втрату загальносуспільних ціннісних орієнтирів студентської молоді; нагальною об’єктивною потребою суспільства у вихованні естетичного світогля- ду студентської молоді засобами музичного мистецтва й недостатньою науково-методичною розробленістю цієї проблеми у сучасній системі вищої педагогічної освіти. У статті зазначено, що в системі вищої педагогічної освіти має бути приділено значну увагу саме естетичному вихованню майбутніх фахівців, розгляду конкретних шляхів та засобів естетичного виховання під час освітньо- го процесу, що є запорукою активного розвитку духовно-естетичних цінностей молоді. Важливими завданнями естетичного виховання студентської молоді є формування естетичних понять, поглядів і переконань; творчих зді- бностей, естетичних мотивів; потреби художнього саморозвитку; художньо-естетичних смаків, почуттів, реакцій; гідного естетичного ідеалу та вміння бачити красу творчості; умінь і навичок творити прекрасне в житті.