СУЧАСНІ МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ТУРИЗМУ ЗА КОРДОНОМ - КОВАЛЕНКО, О. В.; СКЛЯР, Ю. Л. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У даній статті зазначено, що розвиток туризму в сучасному суспільстві має інтенсивне зростання, таким чином актуальність кадрового питання в українському туристичному бізнесі вимагає пильного вивчення процесу підвищення кваліфікації та перепідготовки багатопрофільних фахівців туризму. Автор зазначає, що вже давно назріла проблема аналізу та вдосконалення змісту, методів та форм підвищення кваліфікації фахівців туристичної індустрії на прикладах, які запропоновано різними школами туризму за кордоном. В даній статті зазначено, що саме досвід іноземних туристичних шкіл може бути використаний у системі українського туристського професійного підвищення кваліфікації для забезпечення ефективності та якості безперервної підготовки туристських кадрів. В статті звучать тези про те, що у сучасному світі усі великі навчальні заклади розробляють та ухвалюють Стратегічні плани, в яких враховують світові тенденції розвитку. В роботі також зазначено, що сьогодні у світовому співтоваристві на перший план виходять глобалізація, конкуренція, технологія, комунікація, інтеграція у світове середовище та світовий бізнес. Стратегічні плани західних туристичних шкіл приділяють пріоритетну увагу особистісному зростанню студентів. У роботі визначено, що досягнення високоякісного підвищення кваліфікації, високого рівня освіти у вищому навчальному закладі, звичайно ж, насамперед залежить від умов реалізації навчального процесу, педагогічного персоналу, якості педагогічних методів, доступності та якості інформаційно- методичного забезпечення навчального процесу, рівня наукових праць у вищому навчальному закладі та обсягу впровадження їх результатів у навчальний процес, матеріально-технічного оснащення лабораторій, баз практик тощо. Також у даній роботі зазначено, що доступність та якість інформаційно-методичного забезпечення навчального процесу стають превалюючими факторами забезпечення якісного, сучасного підвищення кваліфікації спеціалістів для сфери туризму.