ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ НА ЗАНЯТТЯХ З ДИСЦИПЛІНИ «УКРАЇНСЬКА МОВА (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)» - ЯРЕМКО, А. С.; КОЦАР, В. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У разі змішаного навчання одним із важливих питань процесу навчання студентів є вибір відповідних цифрових ресурсів. У цій статті описано можливості одного з інструментів організації спільної діяльності студентів та викладача – віртуальна дошка. Автори, як приклад, розглядають віртуальні дошки Google Jamboard та Padlet. Мета статті – аналіз ефективності застосування онлайн інтерактивних дошок Google Jamboard та Padlet на заняттях з української мови (за професійним спрямуванням). Функціонал Jamboard досить простий для освоєння вчителем та учнями. У процесі навчання української мови (за професійним спрямуванням) дошку активно можна використовувати при поясненні нового матеріалу, і одночасному виконанні завдань студентами, зокрема при закріпленні матеріалу. Також онлайн-дошку зручно використовувати при малюванні різних схем для організації рефлексії або мозкового штурму. Більш розширений функціонал має дошка Padlet, яка є одним із найпопулярніших сервісів серед педагогів гуманітарного циклу або суспільних наук. У віртуальній дошці Padlet пропонуються різні шаблони (стіна, полотно, стрічка, розкадрування, колонки, бесіди, карта, хронологія), і викладач вибирає те, що потрібно в залежності від планованого результату заняття. Після цього виконуються певні налаштування, в яких крім дизайну дошки (фон, шрифт і т. д.), можна здійснювати налаштування постів (позиція посту, коментарі, реакції тощо) та фільтрацію контенту (запит схвалення, приховування ненормативної лексики). Jamboard та Padlet – це сервіси, які дозволяють кожному студенту розмістити свою роботу на дошці, а викладачеві – прокоментувати та оцінити кожного. Дошки можна використовувати для спільної роботи та збирати матеріал на одній стіні. Саме тому вони ідеально підходять для групової дистанційної роботи.