ПРОБЛЕМА ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ У ВІТЧИЗНЯНИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: АНАЛІЗ ПІДХОДІВ - ШТЕПА, О. О.; КОВАЛЕНКО, С. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті здійснено аналіз наукових підходів до проблеми правового виховання студентської молоді у вітчизняних вищих навчальних закладах, що є досить актуальною та дискусійною. Під правовим вихованням у широкому значенні ми розуміємо постійний історично і соціально обумовлений вплив на суб’єктів щодо первинного формування правосвідомості та корегування вже сформованої свідомості, що забезпечує знання вимог права, їх позитивну оцінку і трансформацію правових принципів та цінностей в особисті переконання і мотиви правомірної поведінки. Розмаїтість наукових праць та підходів до розуміння цього процесу свідчить про те, що питання правового виховання студентської молоді розглядається освітянами та правознавцями як об’єктивний педагогічний феномен, який органічно вбудований у навчально-виховний процес конкретного вищого навчального закладу, поєднуючи при цьому навчальну й позанавчальну діяльність, різноманітні форми практичної роботи, відпочинку та комунікацію. Пріоритетними педагогічними та організаційними вимогами, які продукують правовиховні впливи є: збільшення обсягу вивчення правових дисциплін у ЗВО та фінансування правовиховної роботи, організація позааудиторних заходів із залученням практикуючих фахівців у галузі правознавства, регулярне проведення різноманітних опитувань з метою встановлення рівня правосвідомості та правової культури студентів, профілактика корупції та інших форм академічної недоброчесності серед професорсько-викладацького складу, створення умов для академічної мобільності студентства (особливо навчання у вишах ЄС) тощо.