ПЕДАГОГІЧНА ІНТРОСПЕКЦІЯ КАТЕГОРІЇ «КОМУНІКАТИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ» У РАКУРСІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ - БЕНЬКОВСЬКА, Н. Б. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
Стаття репрезентує шляхи вирішення важливої для модернізації сучасної системи вищої військової освіти проблеми: вдосконалення професійної комунікативної підготовки майбутніх офіцерів. Дослідницьку увагу сфокусовано на комунікативній підготовці майбутнього офіцера, що витлумачено як одну з домінувальних компетентностей офіцера Збройних Сил України. Мета статті полягала у визначенні термінологічних координат феномена «комунікативна компетентність офіцера» у педагогічному вимірі. Специфіковано феномен комунікативної компетентнoсті офіцера як інтегроване, комплексне явище, що поєднує в собі знання, уміння та навички, здатності особистості, показники загальної культури, вміння спілкуватися з людьми. Найважливішими умовами формування комунікативної компетентності майбутніх офіцерів слід вважати відповідне організаційно-методичне забезпечення навчального процесу, професійну компетентність та педагогічну майстерність викладачів; створення мотиваційної основи активності курсантів в оволодінні технологією компетентного спілкування. З’ясовано, що професійна комунікативна підготовка майбутніх офіцерів, у процесі якої здійснюється вивчення гуманітарних дисциплін у закладах вищої військової освіти, забезпечує можливість їхнього активного спілкування в умовах виконання професійної діяльності. В дослідженні доведено, що комунікативна компетентність є однією із складових професійної підготовки майбутніх офіцерів. Одним із шляхів розвитку комунікативної компетентністі є процес іншомовної підготовки. Провідною ідеєю статті є думка про те, що сучасний офіцер повинен широко і свідомо використовувати знання, набуті в закладі освіти, володіти професійною іншомовною підготовкою, що дозволяє швидко адаптуватися до сучасних умов та бути здатним до самореалізації та самоосвіти у своїй професійній діяльності.