ФОРМУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОГО БАТЬКІВСТВА ПРИ РОБОТІ З МОЛОДДЮ - ВОЛОШЕНКО, М. О.; АЗАРКІНА, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У процесі історичного поступу сім’я була і залишається найголовнішим соціальним інститутом суспільства. Прояв зацікавленості до процесів, що відбуваються в інституті сім’ї, пов’язано з тим, що саме їй відведено визначальну роль у процесі розвитку особистості. Тому від сім’ї залежить майбутнє суспільства. Суспільство визначає батьківство як турботу, контроль та сприяння розвитку дитини. Потенційну можливість стати батьками мають кожен чоловік та кожна жінка, які досягли статевої зрілості. Народження первістка може стати значною перехідною подією в житті чоловіка і жінки, саме в цей період вони набувають стану батьківства та материнства. Соціально-психологічна готовність виконувати роль батьків часто не збігається з біологічною здатністю цієї ролі. Молодь розглядає батьківство як традиційну культурну цінність, а народження дітей для багатьох виступає спонукальним фактором для одруження. Однак молоді люди у своїй реальній поведінці орієнтуються на цінності професійного кар’єрного зростання та досягнення матеріального благополуччя. Тобто, необхідно мотивувати молодих людей до одруження та народження дітей, тим самим вони покращуватимуть демографічну ситуацію в країні. Розуміння відповідального батьківства відноситься до поведінки батьків, заснованого на вищих інтересах дитини, а саме щодо виховання, розвитку здібностей, а також визнання та орієнтування, що включає дотримання рамок, в яких дитина може повною мірою розвиватися. Необхідність зміцнення сім’ї не викликає сьогодні сумнівів, оскільки в ній відбуваються серйозні трансформації, що несуть низку негативних проявів. Практика не реєстрованих відносин між молодими людьми; збільшення кількості молодих людей, які не планують мати дітей або відкладають їхнє народження; збільшення числа неповних сімей – все це є наслідком неусвідомленого та безвідповідального ставлення батьків до питань дітонародження. Інакше кажучи, молодих людей необхідно готувати до відповідального виконання ролі батька у сім’ї.