ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ НА УРОКАХ ЛІТЕРАТУРНОГО ЧИТАННЯ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - ЯЦИНА, С. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Статтю присвячено з’ясуванню особливостей методики використання інтерактивних методів і прийомів навчання на уроках літературного читання в початковій школі. У ній уточнюється поняття «інтерактив», «інтерактивна технологія», «інтерактивні методи навчання», розкривається сутність сучасних поглядів на ігрове навчання молодших школярів відповідно до вимог, окреслених у Концепції нової української школи та Державного стандарту початкової загальної освіти. Акцентовано увагу на історії розвитку інтерактивного навчання у психологічній, педагогічній та методичній літературі. Вказано на роль наукових здобутків у розробці важливої проблеми інтерактивного навчання вчених І. Дичківської, Г. Коберника, О. Кондратюка, О. Комар, О. Пироженко, Н. Побірченко, О. Пометун, А. Панченкова, О. Пєхоти, А. Нісімчук, О. Савченко, Г. Селевка, та інші. Висвітлено різні погляди на методику використання інтерактивної технології в сучасному освітньому процесі як початкової, середньої освіти та вищої школи. У публікації описано характерні ознаки інтерактивної технології навчання, залучення методів, прийомів та засобів для її реалізації на заняттях у початковій школі загалом та на уроках літературного читання зокрема. Особлива увага звертається на ігрову діяльність молодших школярів, яка є важливим підгрунтям інтерактивного навчання дітей молодшого шкільного віку. Метод гри активно використовується на всіх уроках у системі початкової освіти, оскільки учні, граючись, пізнають світ, розкривають свої здібності, вчаться критично мислити, ділитись своїм досвідом та запозичувати досвід інших дітей у постійній узаємодії. У статті зроблено спробу описати гру як різновид інтерактивного методу на уроках літературного читання, продемонструвати різні варіанти його застосування, як наприклад, у роботі в парах, малих групах, кубик тощо. Інтерактивні ігри в межах зазначеної технології спонукають дітей молодшого шкільного віку до взаємодії як з учителем, так із окремими учнями класу в різних навчальних ситуаціях, у невимушеній обстановці, а також у роботі з підручником, різноманітними дидактичними матеріалами, інноваційними засобами навчання, як наприклад, планшетом, комп’ютером, інтерактивною дошкою.