ЗМІСТ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧА ХОРЕОГРАФІЧНИХ ДИСЦИПЛІН У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - СТЕПАНЮК, І. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті досліджується питання змісту професійної компетентності викладача хореографічних дисциплін у закладах вищої освіти, а також значення досліджуваного утворення у процесі здійснення педагогічної діяльності педагога-хореографа. Автором розглядаються знання та вміння викладача хореографічних дисциплін як складові компоненти його професійної компетентності. Окреслюється питання самоактуалізації педагога як запоруки успішного процесу його професійного розвитку. У статті автор розмежовує такі поняття, як: компетенція, компетентність, професійна компетентність, професійна компетентність, професійна компетентність викладача хореографічних дисциплін. Автор дає таке визначення професійній компетентності викладача хореографічних дисциплін: це – специфічний педагогічний феномен, який визначається особливостями мистецько-педагогічної діяльності, своєрідністю її завдань, перевагою художньо-творчих форм практичної роботи та специфічними методами мистецької освіти. Педагог-хореограф повинен поєднувати у собі такі складові, як: педагог-постановник та балетмейстер-репетитор, уміло підтримувати зусилля здобувачів освіти та стимулювати їх ініціативу. Таким чином, професійна компетентність у процесі хореографічної діяльності педагога повинна базуватися на таких положеннях: – здійснення художньо-естетичного виховання студентської молоді на гуманістичних засадах; – формування найважливіших складових естетичного розвитку, що виступають необхідною умовою виховання їх естетичної культури; – використання методів стимулювання імпровізаційної активності та її творчих проявів; формування ціннісного ставлення до мистецтва хореографії, основу якого визначають ціннісні орієнтири, смаки та ідеали; – розвиток повноцінної, психічно та фізично вільної особистості студента; – розвиток художньо-творчих здібностей, а саме: естетичного смаку, уяви, мислення, виховання інтересу до хореографічної діяльності, культури поведінки, позитивного ставлення один до одного тощо.