ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ GRAN1, GRAN-2D, 3D CАLCULATOR – GEOGEBRA З МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ЗНАНЬ З ДИСЦИПЛІН ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНОГО ЦИКЛУ - НАРИХНЮК, Н. Ю.; ЛЕЙБИК, Л. І.; КОРІНЧУК, Н. Ю. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті проаналізовано особливості використання різних програмних засобів на заняттях природничо-математичного циклу. З’ясовано, що використання інформаційних технологій стимулює здобувачів освіти до розвитку самостійності, сприяє самовдосконаленню, підвищенню якості знань, самоорганізації й самоконтролю. Дослідження проведено на основі практики використання програмного забезпечення GRAN1, GRAN-2D, 3D Calculator – GeoGebra, застосування якого зменшує витрати часу на виконання завдань різного типу. Ці сервіси прості у використанні, оснащені досить зручним інтерфейсом, максимально наближеним до інтерфейсу найбільш поширених програм загального призначення. Наприклад, за допомогою програмного засобу GRAN-1 можна виконувати рисунки до задач, для розв’язування яких традиційно використовувалися циркуль і лінійка, будувати складні функції. Програма GRAN-2D призначена для графічного аналізу систем геометричних об’єктів на площині. Сервіс GeoGebra – допомагає створювати «живі креслення» для використання в геометрії, алгебрі, стереометрії, зокрема, для побудов за допомогою циркуля і лінійки. Результати наукової розвідки засвідчують, що застосування онлайн ресурсів дозволяє значно підвищити ефективність навчального процесу, організувати взаємодію всіх суб’єктів навчання, побудувати освітню систему, в якій здобувач освіти був би активним і рівноправним учасником. У цілому виявлено, що використання новітніх технологій у процесі навчальної діяльності дає змогу досягнути якісно вищого рівня якості занять, значно розширює можливості активізації діяльності здобувачів освіти, а безперервний зворотній зв’язок оживлює навчальний процес, що зрештою призводить до формування позитивного ставлення учнів до вивчення предметів природничо-математичного циклу.