ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ТЮТЮНОПАЛІННЯ НА ЗДОРОВ’Я ПІДЛІТКІВ НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ В 11 КЛАСІ - МЕЛЬНИК, В. Й. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Робота присвячена дослідженню проблеми тютюнопаління серед підлітків. Проаналізовані результати опитування підлітків 9-11 класів в закладі загальної середньої освіти м. Рівне. Аналіз отриманих результатів свідчить, що підлітки, на жаль, не в повній мірі усвідомлюють проблему тютюнопаління і вплив на їх здоров’я, 2/3 опитаних дітей різного віку ніколи не мали бажання курити. Незрілість підлітків не дає можливості їм оцінити небезпечність куріння. З'ясовано, що в 54% опитаних в колі друзів не мають курців сигарет, а якщо вони появляться, то 60% підлітків перестануть з ними спілкуватися, а 24% обмежать спілкування. Проте, підлітки по різному обґрунтовують початок їхнього куріння. Для одних є бажання «виділитися» і здаватися дорослішими (45%), інші наслідують своїм авторитетам, батькам (2%), заради задоволення палять 23%, за компанію з однолітками (16%). Зауважимо, що у 85% підлітків батьки негативно ставляться до паління дітей. Звичка курити щодня формується з 14 років і з роками посилюється. Хлопці більш схильні до куріння щодня. З’ясовано, що не всі підлітки цікавляться питаннями шкідливості паління та його наслідками. Проте, при вивченні теми впливу тютюнопаління на уроках біології вони починають задумуватися над проблемою паління. Аналіз результатів опитувань свідчить, що 42% підлітків бояться померти від туберкульозу легень, 32% від ракових захворювань, для 22% куріння є особистим рішенням і саме вони, в основному, формують потенційних хронічних курців. Занепокоєння щодо впливу куріння на здоров’я людини підсилилося при переглядах фотоматеріалів і презентацій майже у 80% підлітків. Проте, слухати лекції щодо шкідливості куріння сигарет вважають недоречним. Обговорення проблеми тютюнопаління і її наслідків, організація антитютюнових кампаній, контроль за продажом і споживанням сигарет, на наш погляд, знизить показники споживання тютюну серед підлітків.