АНАЛІЗ ЗАКОРДОННОЇ ПРАКТИКИ МОДЕЛЮВАННЯ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФАХІВЦІВ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ - БАЧІЄВА, L. O. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Стаття презентує результати теоретичного дослідження питань моделювання дослідницької діяльності фахівці педагогічної освіти на основі аналізу закордонних джерел інформації. Українська освітня система прагне долучитися до європейського освітнього та дослідницького простору. Саме тому вивчення зарубіжного досвіду реалізації дослідницької діяльності фахівців педагогічної галузі особливо актуалізується. Зважаючи на те, що моделювання є універсальним засобом усвідомленого сприйняття дійсності, саме цей аспект представлення дослідницької діяльності потребує системного розгляду та вимагає детального вивчення. Мета дослідження – здійснити теоретичне дослідження прикладів моделювання дослідницької діяльності фахівців педагогічної освіти у закордонній теорії та практиці. Об’єктом дослідження є процес дослідницької діяльності фахівців педагогічної освіти. Предметом дослідження є приклади моделювання дослідницької діяльності фахівців педагогічної освіти у закордонній теорії та практиці. Методи дослідження: аналіз літератури з теми дослідження, систематизація та узагальнення інформації щодо процесу та результатів моделювання дослідницької діяльності фахівців педагогічної освіти. Вивчення закордонних джерел наукової інформації дозволив визначити, що дослідницька діяльність є важливим компонентом професійної діяльності фахівців педагогічної освіти. Узагальнену модель цієї діяльності формують складові: обрання теми, визначення проблеми, формулювання дослідницьких запитань, створення дизайну дослідження (визначення мети дослідження, визначення методів формування вибірки, обрання методів та процедур збирання інформації, формування стратегії аналізу зібраних даних), оприлюднення отриманих результатів. Перспектива подальших досліджень передбачає розроблення моделей дослідницької діяльності фахівців педагогічної освіти на засадах декларативного та процесуального моделювання.