ВИЗНАЧЕННЯ «ГНУЧКИХ НАВИЧОК» (SOFT SKILLS) ЯК УМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - ВІТЧИНКІНА, K. O. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Стаття розглядає актуальне питання формування гнучких навичок (soft skills) у майбутніх фахівців із графічного дизайну, ураховуючи зростаючий попит на творчих та комунікативно здібних фахівців у цій галузі. Зазначається, що виховання таких навичок є необхідною складовою їхньої професійної підготовки. Виходячи із зазначеного у Маніфесті з дизайнерської освіти, де дизайн характеризується як діяльність, що охоплює інтелектуальний, творчий, стратегічний, управлінський та технічний аспекти, наголошується на важливості формування особистісних навичок. Стаття розкриває погляди дослідників на матеріальні та нематеріальні, когнітивні та некогнітивні, а також сталі навички (hard skills) та гнучкі навички (soft skills) у контексті графічного дизайну. У статті зауважується про відсутність єдиного підходу до визначення особистісних якостей, необхідних для фахівця із графічного дизайну. У статті подається аналіз галузевих стандартів та маніфестів, освітніх стандартів та національних й міжнародних освітніх програм КНР та Великобританії з підготовки фахівців із графічного дизайну щодо зазначених у наданих документах вимог до формування навичок професійних графічних дизайнерів, на онові якого визначаються гнучкі навички (soft skills) майбутніх фахівців графічного дизайну. Результати показують, що вимоги до навичок і особистості фахівця зазначені у стандартах освіти та програмах підготовки. У статті визначаються конкретні гнучкі навички (soft skills), такі як комунікативність, креативність, проблемне та критичне мислення, тайм-менеджмент, які сприяють успішній роботі у галузі графічного дизайну та підкреслюється важливість формування цих навичок у навчальному процесі. Також розглядається специфіка визначених гнучких навичок (soft skills) щодо графічного дизайну. Заключення статті підкреслює важливість гнучких навичок (soft skills) у професійній підготовці майбутніх графічних дизайнерів та важливість подальших напрацювань у цьому напрямку.