ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ПРАВА ДО РОБОТИ В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - КЕМЕНЯШ, В. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Сучасний розвиток освітнього процесу, ознаменований стрімким внесенням інноваційних технологій і змішаних форм навчання, ставить перед системою вищої юридичної освіти актуальне завдання підготовки майбутніх викладачів, які могли б ефективно працювати в умовах змішаного навчання. Змішане навчання, що поєднує переваги традиційних аудиторних занять з можливостями дистанційної освіти, стає ключовим для адаптації освітнього процесу до індивідуальних особливостей і потреб студентів, відповідаючи сучасним вимогам гнучкості та доступності навчання. Стаття проводить глибокий аналіз організаційно-педагогічних умов, необхідних для успішної реалізації змішаного навчання в юридичній освіті, з акцентом на важливості інтеграції новітніх освітніх технологій та методик. Велика увага приділяється необхідності трансформації ролі викладача, що вимагає переходу від традиційної моделі передачі знань до активного наставництва, керівництва навчальною діяльністю та організації інтерактивного, індивідуалізованого навчання. Аспекти технологічної підтримки, розвитку професійних компетенцій викладачів, індивідуалізації навчального процесу, а також залучення зовнішніх експертів для розширення та поглиблення навчального контенту обговорюються як ключові для підвищення ефективності навчального процесу. Автори пропонують всебічно обґрунтований підхід до впровадження змішаного навчання, враховуючи виклики та специфіку юридичної освіти, з метою підготовки юридичних спеціалістів нового покоління, здатних ефективно адаптуватися та діяти у складному та змінному правовому середовищі. Висновки підкреслюють критичну важливість комплексного врахування вимог сучасного освітнього середовища, забезпечення технологічної підтримки, неперервного професійного розвитку викладачів та залучення студентів до активної участі у процесі навчання. Ці заходи спільно сприяють успішному впровадженню змішаного навчання та готовності випускників до високоефективної роботи в умовах сучасного правового середовища, забезпечуючи якість і актуальність юридичної освіти на новому етапі її розвитку.