ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ЗВО - ГЕРАСИМЧУК, Г. А.; КОВАЛЬЧУК, О. М.; МЕЛЬНИЧУК, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Мета статті полягає в дослідженні особливостей викладання іноземної мови професійного спрямування для студен- тів немовних спеціальностей закладів вищої освіти. Визначено, що для покращення якості вітчизняної освіти одним з провідних завдань професійної підготовки студентів є формування конкурентоспроможного фахівця, зокрема, форму- вання його іноземної комунікативної компетентності. Розглянуто питання вивчення навчальної дисципліни «Іноземна мова професійного спрямування». Описано компетенції, які складають основу необхідних компетентностей студентів немовних спеціальностей ЗВО. Визначено завдання для реалізації мети. Зазначено, що ця дисципліна має специфічні риси та характеристики, а саме: лексичну базу, професійну термінологію, ділове листування, комунікативні завдання, тексти для читання та завдань з аудіювання. Доведено, що ефективність навчання іноземної мови професійного спря- мування може бути досягнута при умові включення студентів в процес активної самостійної та творчої навчальної діяльності. Відзначено, що суть професійно орієнтованого вивчення іноземних мов полягає у його інтеграції зі спеці- альними дисциплінами. Проаналізовано такі сучасні прийоми та підходи до навчання, як комунікативно-інтерактив- ний, особистісно орієнтований підходи, популярними складниками яких є метод проєктів та принцип ситуативності. Автори наголошують, що професiйна іншомовна спрямованість зумовлена необхідністю використання майбутніми фахівцями здобутих під час навчання наукових знань у професійній діяльності за допомогою іноземної мови. Напри- кінці статті сформульовано та обґрунтовано висновки й перспективи подальших досліджень.