СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ СЛУЖБОВИХ ЗАВДАНЬ ОФІЦЕРАМИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ДЕНИСЕНКО, Є. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Стратегічне планування службових завдань офіцерами під час виконання бойових операцій в умовах воєнного стану є ключовим елементом військового управління, що визначає успіх військових операцій. Дослідження присвячене аналізу принципів та етапів планування службових завдань, з акцентом на використання сучасних методів та алгоритмів, таких як C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance) з інформаційно-аналітичною підсистемою. Визначено, що оперативна обстановка в умовах воєнного стану характеризується високим рівнем невизначеності, динамічністю та складністю, що вимагає адаптивного та комплексного підходу до планування. Основними факторами, що впливають на процес планування, є оперативна інформація, ресурси, місцевість, діяльність противника, координація дій та правові аспекти. Підкреслено, що психологічні аспекти прийняття рішень в стресових умовах також є важливими, оскільки високий рівень стресу може впливати на здатність офіцерів приймати об’єктивні рішення та зберігати концентрацію. В статті наведено покрокову інструкцію з планування службових завдань, що включає визначення мети та завдань, збірта аналіз інформації, розробку та деталізацію плану, координацію та узгодження дій, підготовку до виконання, реалізацію завдань, оцінку результатів та аналіз, а також звітування та архівацію документації. Зазначено, що особлива увага приділяється впровадженню сучасних технологій, таких як автоматизовані системи управління, алгоритми штучного інтелекту та геоінформаційні системи, для підвищення точності та швидкості планування. На основі проведеного аналізу розроблено пропозиції щодо покращення процесу планування та виконання службових завдань офіцерами, що включають впровадження сучасних технологій, покращення координації та комунікації, підвищення рівня підготовки особового складу, оптимізацію логістики та ресурсного забезпеченя, покращення інформаційної безпеки та постійний аналіз і вдосконалення процесів. Дотримання наведених рекомендацій сприятиме підвищенню ефективності бойових операцій, зниженню ризиків і втрат, а також досягненню стратегічних цілей в умовах воєнного стану.