ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ОНЛАЙН-ЗАНЯТТЯ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ - БАКАЛЕНКО, І. М.; КРАВЧЕНКО, Ю. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Пандемія та повномасштабне вторгнення росії в Україну суттєво вплинули на різні сфери нашого життя. Не залишилась осторонь й система освіти, яка зазнала змін: зміна форми надання освітніх послуг (офлайн на онлайн), пошук нових методів, прийомів, технологій та засобів для організації та проведення занять. Дистанційна форма навчання змусила педагогів опановувати цифровий простір й активно використовувати онлайн-інструменти в освітньому процесі. Підготовка онлайн-заняття для інокомунікантів передбачає, насамперед, врахування двох складових: технічну (наявність інтернет-зв’язку та сучасних гаджетів у студентів) та методико-теоретичну (підготовку матеріалів, рівень володіння мовою, забезпечення навчально-методичною літературою та матеріалами для контролю й перевірки знань студентів). Зауважимо, що основною метою дистанційних занять з української мови як іноземної є розвиток та удосконалення комунікації здобувачів вищої освіти в різних сферах життя. Для мотивації інокомунікантів до навчання викладачі активно використовують інформаційно-комунікаційні технології та сучасні дидактичні засоби.Особливість інтерактивного онлайн-заняття обумовлена не лише його структурою, а й підтриманням уваги та інтересу студентів. Практичний досвід використання викладачами адаптованих навчальних матеріалів електронного підручника з української мови як іноземної, створеного на платформі Canva, засвідчив їх ефективність та результативність щодо засвоєння знань й отримання необхідних навичок здобувачами вищої освіти.