ДОМАШНЄ НАВЧАННЯ: НОВЕ ЧИ ДАВНО ЗАБУТЕ СТАРЕ? ОГЛЯД СВІТОВОГО ДОСВІДУ - ОДАРЧУК, Н. А.; МІРОНЧУК, Т. А.; ОДАРЧУК, С. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті проводиться аналіз поширення методу домашнього навчання у світі, зокрема в розвинутих західних країнах: США, Канаді, Великій Британії. Домашня освіта трактується як альтернативний формат, індивідуальна форма навчання, при якій батьки чи опікуни самостійно організовують для своєї дитини освітній процес у домашніх умовах. Посилаючись на авторитетні джерела, наводиться статистика, яка демонструє тенденцію до значного зростання популярності хоумскулінгу в усьому світі. Поштовхом до цього процесу стала пандемія Covid–19 у 2020 р., але показники не знизилися після спаду хвороби. Подаються статистичні дані щодо регіональних відмінностей поширення хоумскулінгу в різних штатах США.Існувавши єдиною формою навчання дітей понад століття тому, домашня освіта в Україні – не новий феномен, але в третьому тисячолітті відбувається її відродження. У статті реферується до Закону України про освіту, який надає право батькам обирати альтернативний формат навчання дітей. Окреслюються основні аспекти діяльності Громадської організації “Українська національна асоціація сімейної освіти”, яка надає інформаційну, консультативну, академічну, юридичну підтримку батькам, які бажають долучити своїх дітей до хоумскулерів.У статті перелічуються основні причини й мотиви переходу на домашнє навчання. Порівнювання академічних результатів учнів державних шкіл і хоумскулерів доводить суттєву перевагу останніх. Фактичні дослідження домашнього навчання свідчать про високі показники хоумскулерів щодо соціального, емоційного та психологічного розвитку. Виокремлюються переваги домашнього навчання, які кількісно переважають над викликами і недоліками. Зроблено висновок, що домашнє навчання – це перспективна альтернатива традиційній освіті, ключ до розкриття індивідуального потенціалу дитини.