ГОТОВНІСТЬ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДО АКАДЕМІЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА: СУТНІСТЬ МОТИВАЦІЙНОГО ТА ОСОБИСТІСНОГО КОМПОНЕНТІВ - ГЕЛЬЖИНСЬКА, Т. Я. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Розглядаючи академічне підприємництво як одну із актуальних проблем сучасної вищої освіти, варто звернутися до формування готовності науково-педагогічних працівників до його реалізації. Постає питання про визначення поняття «готовність» та характеристику його структурних компонентів. Виконано аналіз релевантної науково-педагогічної літератури. Обґрунтовано сутність мотиваційного компоненту готовності науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва, як сукупності особистісних та професійних характеристик, що відображають позитивне ставлення до академічного підприємництва як важливого елементу діяльності університету, мотивацію до створення інноваційних починань, підприємницькі потреби, інтереси, прагнення до успіху, впевненість у власних підприємницьких здібностях та орієнтацію на розвиток співпраці між наукою, освітою і бізнесом. Зроблено висновок про те, що мотиваційний компонент передбачає усвідомлення значущості академічного підприємництва для особистісного і професійного зростання, інтеграцію інновацій в освітній процес, дотримання принципів етичності й доброчесності, а також готовність до міждисциплінарної співпраці та системного вдосконалення для досягнення стійких результатів. Визначено, що особистісний компонент готовності науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва – це внутрішній аспект самосвідомості та здатності до рефлексії, який забезпечує формування підприємницької позиції, оцінювання власного досвіду й усвідомлення ролі особистості у створенні інноваційних проєктів. Особистісний компонент потрактовано крізь призму орієнтації на системне та структуроване вдосконалення і розвиток навичок; впевненість у власних підприємницьких здібностях; усвідомлення важливості лідерства; відкритість до змін та інновацій; заохочення до активної взаємодії з іншими. До перспектив подальших наукових студій відносено характеристику сутності когнітивного та діяльнісного компонентів готовності науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва.