СПЕЦИФІКА ФОРМУВАННЯ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ-БАКАЛАВРІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 012 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА - БОРБИЧ, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
На сучасному етапі реформування вищої професійної освіти актуальною проблемою є пошук нових змісту, форм і методів формування дослідницької компетентності майбутніх педагогів як здатності отримувати нові знання, професійно володіти методами наукового пізнання, конструктивно розв’язувати педагогічні проблеми, досліджувати та аналізувати професійні явища та процеси, оцінювати результати діяльності й визначати шляхи їх оптимізації.Метою статті є визначення специфіки формування дослідницької компетентності в майбутніх вихователів ЗДО. Для досягнення мети вирішено такі завдання: уточнено сутність поняття дослідницької компетентності майбутнього вихователя; проаналізовано особливості формування дослідницької компетентності здобувачів вищої освіти спеціальності 012 Дошкільна освіта (на прикладі Комунального закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради). Методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення та конкретизація.У статті дослідницьку компетентність вихователя закладу дошкільної освіти (ЗДО) потрактовано як набуту, тобто сформовану в процесі професійної підготовки здатність майбутнього педагога застосовувати науково- дослідницькі методи в педагогічній діяльності з метою вдосконалення освітнього процесу, розв’язання різних складних (інколи й непередбачуваних) педагогічних проблем і впровадження інновацій.Запропоновано структурно-функційну модель дослідницької компетентності майбутнього вихователя.Визначено й проаналізовано особливості формування дослідницької компетентності майбутніх вихователів: специфіку освітньої діяльності в сучасному закладі дошкільної освіти, її складність, взаємозалежність діяльності всіх учасників освітнього процесу; єдність теорії та практики (дослідницьких знань і дослідницьких умінь).Подальшого дослідження потребує розробка інструментарію та методики діагностування стану сформованості дослідницької компетентності в майбутніх вихователів.