ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО ЗНАЧУЩИХ ЯКОСТЕЙ ВЧИТЕЛЯ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ: МЕТОДОЛОГІЧНІ КОНТЕКСТИ - ЖОРНЯК, Б. Є.; ФАСТ, О. Л.; ЗАРИЦЬКА, А. А (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті автори висвітлили методологічні аспекти формування професійних якостей вчителя Нової української школи, зокрема конкретизували методологічні підходи, що забезпечують наукове підґрунтя досліджуваного процесу в умовах професійної підготовки. Виокремлено проблеми педагогічного моделювання як основи побудови системи освітнього процесу в педагогічному коледжі. Подана загальна характеристика організаційно-методичної системи формування професійних якостей майбутнього вчителя. Розглянуто специфіку процесу професійної підготовки майбутніх вчителів в педагогічному коледжі, форми і методи професійного навчання та організації художньо-творчої діяльності студентів музичних спеціальностей. Сьогодні актуальність наукового дослідження проблеми формування професійних якостей майбутнього вчителя у контексті вимог Концепції «Нова українська школа» стосується і педагогів початкової школи, і вчителів середньої освіти. Важливість цього питання пов’язане із назрілою соціально-педагогічною значущістю проблеми забезпечення підвищення якості підготовки учительських кадрів в сучасних педагогічних закладах вищої освіти, а також недостатньою теоретичною розробленістю і практичним вирішенням її у контексті сучасної гуманістичної, особистісно орієнтованої та компетентнісної освітніх парадигм.Нові підходи до формування професійних якостей майбутніх вчителів початкових класів та музичного мистецтва ґрунтуються на позитивних змінах, що відбуваються в системі освіти, зокрема у вищій освіті: демократизації, гуманізації, гуманітаризації освіти, інноваційних процесах, розвитку педагогічної творчості, відродженні національних освітніх принципів і традицій.Концепція Нової української школи актуалізує оновлені ціннісні детермінанти професійної підготовки вчителя: партнерство, лідерство, інноваційність, вмотивованість, мобільність. Зазначені положення було враховано при проектуванні моделі партисипативного педагогічного супроводу формування професійно значущих якостей майбутніх педагогів НУШ як цілісної системи, алгоритмом реалізації якої є підхід студентоцентрований, що дозволить сформувати професійно-педагогічні знання, вміння, компетентності майбутнього вчителя.На рівні проектування змісту професійної підготовки зазначені вище положення було враховано у дизайні освітньо-професійних програм, за якими здійснюється підготовка учителів початкових класів та учителів мистецтва для Нової української школи у Комунальному закладі вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради.